• Sammenslutningen ved StorÅ www.svstoraa.dk
  • Vi er et netværk af: Foreninger, lodsejere og konsortier med fiskeret i Storåsystemet.
  • Vores fælles mål er vandpleje. Det kan som her være nye stryg og gydebanker.

Storåen - Laksepremiere 2012

Kl. er 5 – vækkeuret har lige flyttet mig og dynen – bevidstheden var straks klar – det er 16.april dronningens fødselsdag og fiskehøjtid – laksepremiere i de vestvendte åer. Et par timer længere fremme venter eventyret – måske - ved Storåen.

Bilen er pakket og kort tid efter går turen vestover med et opsamlingspunkt i Langå ved Gudenåen, som denne dag svigtes af 4 Randers/Århus folk, som har gjort det til en tradition, at være med fra starten i de vestjyske festligheder. Undervejs går snakken om sidste års laksefangster, hvor en af vores – Max Thomsen hørte til de ganske få, der måtte gå den tunge gang tilbage langs åen med 8 kilo sølvtøj på ryggen. Optimismen var lidt større end vanlig – vi var en halv måned længere fremme – det måtte betyde flere laks på dagen, og dermed flere chancer i lakselotteriet. Men en ting kommer til at mangle i år – tvivlen om sandhedsværdien af de beretninger, som løber ind på mobiltelefonen – nu var det jo ikke længere premiere 1.april – så slut med lakseløgne. Sidste år var der livlig telefontrafik op og ned ad åen om en premierelaks på 19 kg – alle fiskers drøm. De fleste udsagn gik på aprilsnar, men den viste sig god nok. Også i år har vi en aftale med vores kontaktperson Frederik Iversen, som sidste år ved middagstid sendte en melding om, at han ville komme og præsentere en laks ved Buur bro – Det måtte være en aprilsnar – for det skulle så være premierelaks til Frederik for 3. år i træk – det kunne ikke være sandt, men som Frederik udtrykte det "to ting laver man ikke aprilsnar med -dødsfald og premierelaks". Sådan gik snakken indtil vi kørte gennem Holstebro, så skulle strategien lægges. Starten blev lagt ved Hængebroen? Der skulle to mand op ad åen og to nedad – alle viftende med en kondom spinner, som kunne suppleres med wobler eller blink. Det var koldt - bilruderne havde været frosne fra morgenstunden, og her vel fremme stod vinden stiv og kold ind fra nordvest og skabte ikke den bedste feststemning. Klokken var 7.30 Der var to biler mere på P-pladsen, men ingen fiskere at se, så måske var der håb om lidt jomfrueligt fiskeri på min og makkerens vej nedstrøms. Max forsvandt i rask trav ud vestpå, mens jeg straks sendte spinneren ned i det let grumsede vand, og flyttede mig langsomt nedstrøms. Der blev fisket koncentreret med opstrøms og tværs kast med langsom indspinning, så spinneren kravlende så tæt over bunden som muligt. På modsat bred blev der nedover hilst på nogle stykker, som ikke havde opmuntrende meldinger. Tæt på Grydeåens udløb var der mere liv, men det handlede pt. mere om i læ af granerne, at tømme indholdet af kaffekanden end at fiske. Efter 2½ times forløb lignede det en premiere-fiasko, indtil en sjælden ormefisker dukkede op på den anden bred, og kunne fortælle, at han havde kendskab til mindst 6 laks, heraf den største over 15 kilo, som var blevet fotograferet ved klubhuset. Pludselig kom varmen tilbage i kroppen. Uden, at det dog forbedrede mit resultat.

Frederik, Frederik og Frederik Ved GrydeÅ løb jeg igen på Max. Han var helt oppe at køre. Han var stødt på Frederik Iversen og makker Martin Øhlenschlager, som gik på 300m privat fiskevand – Frederik havde taget 3 laks inden for kort tid. Max var vidne til de to fangster, og kunne indgående forklare, at Frederiks spinneteknik med 25g Mepps gul kondomspinner var tværs over åen, og meget stille retur helt ned over bunden – den løb næsten selv hjem. En premiere laks er flot – men 3 er chokerende flot, og skaber beundring – og lidt afmagt for os der havde været uden kontakt. På vej retur glimtede sølv i solen – en ung fluefisker, Nicolai Juulsager kom gående over marken på modsat bred med en laks på ryggen. Det blev til dialog tværs over åen, hvor vi fik fremvist og fotograferet den blanke skabning på 88cm. Kl. 11 var vi retur ved hængebroen - på pladsen holdt der nu 10 biler – jo interessen fejlede ikke noget. Meldinger og erfaringer blev udvekslet – Og beretningen om storlaksen på 15,8 kg taget af Peter Wadmann gjorde et motiverende indtryk. En anden af åens kendte fiskere Kristian Juhl havde fået en flue-laks på ca.10 blanke kilo.

Buur Bro Vi lavede en mobil-aftale med Frederik, om den traditionelle tillykke komsammen ved Buur Bro kl. 12. Her var som sædvanlig mange biler og fiskere. Mobil - trommerne havde været i flittig brug, og næsten alle havde hørt Frederiks historie, og flere kunne berette om andre fangede laks mange forskellige steder – undtagen på Vemb 's yderste stykke, hvor der overraskende endnu ikke var landet nogle. Storåen var jo ikke ene om en premiere dag - Mens vi ventede på, at Frederik dukkede op ved Buur Bro ringede mobilen. Det var Peter B. Sørensen (Peter Mepps) fra Viborg Sportsfiskerforening. – en dygtig fisker med mange havørreder og laks på samvittigheden – og denne dag endnu en flot 95cm laks taget i mundingen af Vorgod Å. Så dukkede Frederik op – og 8 mand bænkede sig omkring et solidt træbord. Omdrejningspunktet - laksen blev placeret midt på bordet, og Frederik fandt traditionen tro den gamle vellagrede whisky frem, og så var det skål og tillykke og ½ times fiskesnak. En mobil melding om en mistet fisk fra Frederiks far ved Skjern Å viste, at Frederik havde fået lidt med i rygsækken hjemmefra. Frederiks fisk var en mindre en af slagsen på ca. 6kg – af de 2 der fulgte til genudsætning var en betydelig større.

Vemb Kirke Vi sagde farvel og tak, for at tage endnu en tørn ved Vemb kirke, hvor Max sidste år fik sin premierelaks. Det blev til et par timer opstrøms fiskeri, inden der var lagt endeligt låg på optimismen. På vej retur glimtede der pludselig igen sølv solen – og et par hundrede meter længere fremme kunne en flot laks på 96cm iagttages i græsset. Taget på et kedeligt stræk, som jeg bare var gået forbi. "Min første laks" lød de glade ord fra Leif Hansen, som i dagens anledning var taget med sin mere fiske-aktive juniorsøn til premieren. Våbnet var en lille lidt slidt reflex spinner fisket på traditionel vis lidt mod strømmen – det gav rusk i linen efter 10 minutters fiskeri. Det blev skønnet til en lille fisk, men udviklede sig til ca. 10kg, som dog blev fightet uden den store dramatik, for endelig at blive landet af junior med et hale- og gællegreb – lært i foreningen. Forretten til den kommende konfirmation var sikret. Kl. 15 var vores fest forbi – en lokal skolelærer kunne lige fortælle, at Vemb stykket nu havde leveret 2 laks, og vi skønnede at dagen nok i alt havde kastet ca. 20 laks af sig.

Dagens morale var erfaring og dygtighed giver laks, men mindre erfaring og lidt held kan heldigvis også give lakse-oplevelser. Vi sagde farvel og tak til en fantastisk dejlig Å, med en venlig tanke til de folk, der har gjort forarbejdet til et herligt dansk laksefiskeri.

Poul Skovbjerg Jeppesen

Tilbage