• Sammenslutningen ved StorÅ www.svstoraa.dk
  • Vi er et netværk af: Foreninger, lodsejere og konsortier med fiskeret i Storåsystemet.
  • Vores fælles mål er vandpleje. Det kan som her være nye stryg og gydebanker.

Storåen - Laksepremiere 2015

Af Poul Skovbjerg Jeppesen

p.jeppesen@privat

Det er dagen - Forventningens glæde er klar til at blive indfriet -spændingen stærkt stigende – premieren ligger lige forude. Bilen er startet fra det nordlige Århus for via Randers at samle fiskemakker Max Thomsen op inden kursen går mod et af årets absolutte højdepunkter- laksepremieren. Klokken er 4 en gråkold morgen– men det er ingen skade til at være på pletten inden fiskene kører træt af fjerduske op glimtende isenkram. Dog vel vidende at når det gælder laks, kan man også som nummer 6 i køen være vinder i premiere-lotteriet. Om 1½ time er vi fremme – den tid udnyttes til at vende nostalgi og erfaringer, som sammen med nyerhvervet viden om fisk og grej lægger strategien.

HOF´s vand

Det er Holstebro og Omegns Fiskeriforenings vand der er målet- 20 km prægtigt laksevand fra Holstebro til Vemb. Men præcis hvor skal starten gå - skal det være ved et af de absolutte hotspots ved udløbet af Idom Bæk og Gryde Å- hvor man nok får et nummer i rækken. Regler som fiskeretning er der heldigvis ikke nogle af, så det forventes, at man har etikken i orden og fisker med behørigt hensyn til andre fiskere. Nævnte steder kan man ikke forvente at få meget plads for sig selv. Men der er masser af steder i mellemklassen, som også holder laks - eller de helt ydmyge pladser som oftest er der, hvor man må gå langt for at ramme vandet.

Augusta                                                                                                                                                                                                       Vi Vi vælger Augusta et smukt navn på en ligeså smuk plads tæt på Holstebro. Her leverede premieredagen et par laks sidste år. Sporene i grusvejen viser at vi ikke er morgenens første selv om kl. kun er 6. Og der er to biler på p-pladsen. Ved den ene er Erling Gransgaard ved at rigge dagens udstyr klar til de rigtig store – for de er der, kan han fortælle– han har for et par dage siden set en meget stor fisk på bystykket (Holstebro). Så han er optimist, og har endnu mere at have den i, for han har tidligere været banemand for laks på mere end 19kg og 16 kg. De hentes frem til præsentation på smartphone. Mens vi er ved at fordybe i digital skønhed. ringer telefonen – og dagens første laks er en realitet Søren Åby har præsteret en fin fisk ved Burlund på 8,8kg. Så han fik hurtigt brugt sin kvote, hvilket han også gjorde sidste år – samme tid samme sted, så hans konklusion var, at nøjes med at købe et dagkort i næste sæson. I øvrigt siger fangststatistikkerne, at der skulle være basis for flere store og flere mellemlaks end sidste år – så vi er veludrustede med optimisme, og den skal have forløsning gennem en spinnestang med flourgule F. C. Spinnere spændt for. Selvom p-pladsen på modsatte bred rummer 4 biler, finder vi dog jomfruelige premierestræk, og arbejdet med en fejende spinner over bunden kan begynde. Alle forhold er optimale. Vejret er og har dagene op til været med blæst og regn, som kunne forventes at få fisk til at bytte saltvand med fersk. Vandet er let grumset og overfladen kruset af frisk vind, så vi ikke så let skræmmer fiskene. Til fiske-strategien hørte også ”at komme over noget vand”. Og det gør vi de næste 2-3 timer” Det gav hurtigt nogle uimodståelige kontakter i form af rødder og grene på å-bunden, som kræver afgift på to spinnere inden for kor tid. Så der lempes lidt på strategien med feje hen over bundet. Men det blev ikke til fiskekontakter udover et smukt lille plettet væsen på 20cm. På vej retur glimter der sølv på marken på modsatte bred. Så en fisk blev der fanget hos Augusta. Ingen af de 10-12 mand vi havde kontakt med på stedet havde mere godt at berette. Så måske blev det ikke en jubel-premiere.

Skjern Å                                                                                                                                

Telefonen ringer og Karsten Westermann (manden bag FC. Spinner)var ikke ked af at fortælle, at en bekendt som han havde foræret en Hvid/sølv FC spinner tidligt om morgen kunne præsentere en laks en laks på næsten 10 kg fra Skjern – så dernede var de i gang. Måske kunne de i denne sæson overgå Storåen, som med 37 premierelaks blev topscorer sidste år.

En trist sag

Vi prøver at finde åen ved Åbjerg – ingen biler på p-pladsen – det lover godt. Vi følger foreningens vejanvisning og ender ved en mark, hvor vi møder Anker Ravn. Han havde fisket et længere stræk igennem med en wobler uden resultat. Men det blev ikke det, der blev indholdet i samtalen. For et par måder siden var en soldat forsvundet i Holstebro efter en festlig aften. Man havde en formodning om at han kunne være faldet i åen, men trods eftersøgning af lange å- træk, som også indebar fældning af træer hvis grenhang kunne have fanget ham. Men han var og blev forsvundet indtil premieredagen. En lystfisker observerede ham og et større apparat blev sat i værk for at bjerge liget. Før premieren havde man i lokale lystfiskerkredse talt om stor sandsynlig for at finde ham netop på premieredagen, hvor åen jo var befolket næsten overalt. Det skete og skabte vished.

Fiskeriet fortsætter

Vi forlader Å-bjerg for en anden smuk bakketop tæt på Vemb. En flok på 7-8fiskere var ved at stille an til de grillede frokostpølser ved p-pladsen efter et par timers fiskeri. Deres anstrengelser var ikke blevet belønnet. Men de kunne dog viderebringe rygter om en 14 kilos fisk – vistnok fanget af Frederik? Trods en ihærdig indsats blev vores forhåbninger heller ikke indfriet her her.

Bur bro 

Klokken havde rundet 12, og det var tid til det årlige træf ved Bur bro. Stedet er premiere centrum med p-plads lige ved åen og udgangspunktet til topzone 3 opstrøms og zone 2 nedstrøms. Og det var der mange der vidste. Den 2 – delte P-plads var pakket med biler, som vi aldrig tidligere har set det ved en premiere. Et syn der sandsynliggjorde, at hvis ikke premieren ikke satte rekord med fisk, så gjorde den med fiskere. Der virkede betænkeligt stille på pladsen. Et spørgsmål til flokken ved hyggebordet resulterede i en henvisning til en bestemt bil - og her var der gevinst. Sammen med en lille flok kunne vi lidt efter beundre et flot flot stykke hankøns-sølvtøj på 101cm og 10 kg. Jeppe Grynderup fra Løgstør, havde brugt en rød/gul flue til at skabe kontakten. Fedtfinnen var ikke klippet, så det var naturens egen avl. Det var første laks på tæt hold, men blev heldigvis ikke den sidste.

Frederik Iversen igen – igen?  

Frederik er nærmest blevet en premiere - legende ved åen. Og ikke uden grund. Vi de sidste mange år haft middags en aftale ved Bur Bro med Frederik, fordi han i mange år altid har været god for en premierelaks. Dog var der i 2011 en undtagelse, hvor laksen nok var på, men valgte at slippe for den sidste meter til land. Til gengæld revancherede Frederik sig året efter med hele 3 premierelaks. Nu venter vi bare på at han dukker op. Lidt efter ringer mobilen, og han er i røret og på vej mod Bur Bro. Jeg konfronterer ham dog straks med de 14kg rygte-laks. 14kg nej – det er ikke ham, lyder svaret. 5 minutter senere triller en dyr sort Mercedes ind på pladsen, og Frederik og Senja stiger ud og åbner bagagerummet, og en gudesmuk laksetorpedo præsenter sig – ikke på 14kg men 103 cm og 11,5kg taget tidligt om morgenen efter en ½ times fiskeri. Så Frederik fortsætter den imponerende sejrrække og det til trods for, at det efterhånden må være et større forventningspres der hviler på ham. Formentlig har ca. 200 fiskere deltaget i premieren og kun en ud af ca. 15 kan forvente det forjættede syn af egen laks i græsset. Men at nogen kan komme blandt dem hvert år er næsten utroligt og kræver en forklaring. Og den har vi fået den flere gange af Frederik. En gul kondomspinner der fiskes fejende hen over bunden - kendskab til vandet og tro på sagen vist med dyb koncentration i hvert eneste kast. Sådan gør jeg også, vil mange kunne sige – ja, måske er der noget mere omkring fiskemetoden, som skal ses/læres af manden selv før forklaringen er komplet. Frederik havde selskab af sin samlever Senja Furbo Hansen - også som fiskemakker. Hun er en af Danmarks dygtigste pigefiskere med speciale i Pighvarfiskeri ved vestkysten, som hun også laver kurser i. Frederik stoppede fiskeriet efter fangsten for at guide hende. Hun har fanget laks i åen før, og sidste år præsterede hun en Mørrumslaks på + 15kg. Vi kontaktede hende dagen efter for at høre om hun kunne bidrage med forklaringer på Frederiks fiskelykke. Og hun kunne klart bekræfte ovenstående, men ikke tilføje noget specielt nyt, så mystikken lever fortsat. Vi fandt whisky -flasken frem og fik behørigt skålet for den smukke laks og dens banemand, og også for sæsonstarten og et halvt år med forhåbentlig mange uskrevne lakseventyr.                                                                                                                                                                      Frederik kunne også viderebringe rygtet fra Kim Sørensen om, at der på Vemb Lystfiskeriforenings yderste stykke også var landet et par laks – sidste år blev det ikke til premierelaks på stykket. Inden vi forlod pladsen dukkede Lars Baarup fra Holstebro op med endnu en smuk sølv- laks på ca. 9 kg. Den var taget på en Rapala wobler ved Naur Bæk ved middagstid, hvor pladsen havde været gennemfisket et utal af gange.

Finalen

Stærkt motiverede af sølvsyn og rygter forlod vi Bur Bro for til slut at prøve de helt store hotspots ved Idom bæk. Men p-pladsen var fyldt, så vi flyttede de lidt tættere på Holstebro, hvor der var plads. Et lidt ufremkommelig terræn blev forceret, og et par ubrugte fiskepladser med dybe render uden om træer så spændende ud. Og efter få kast var der kontakt – dybt og noget tungt – et langt glimt dybt nede viste pæn fisk – nu måtte der komme en eksplosion – men nej, kun en fejlfarve over i det grønne, som afslørede en kompakt gedde på 3-4kg. Lidt blod på hænderne blev beviset på dagens største kontakt. Så der blev ingen jubel, hverken til makker eller mig. Men alligevel igen en fin premieredag blandt flere ligesindede end nogensinde før. Flotte laks til en del andre og til fremtidig motivation. Og til os alle fiskeriets spænding i en herlig natur, som i øvrigt denne dag også præsentere en ringdrossel til stimulering af min fugleinteresse. Så vi sagde farvel og tak for det hele vel vidende, at denne og kommende fiskedage ikke havde været der, hvis ikke lokale folk gennem årene havde ydet et kæmpearbejde omkring åen og dagens omdrejningspunkt Storå-laksen. – så stor respekt og endnu en tak.                                                        

Og så en trist begivenhed, som nok kan minde os om alts forgængelighed – og få os til at påskønne, at vi fortsat er med i et luksusland, som kan give os oplevelser som premieredagens.

----------

Regnskabet 

Premiere regnskabet kunne gøres op – næsten- for der er nogle få som venter til meldefristen er ved at udløbe. Men totalstatus for dagen viste ca. 20 flotte laks. Det kan ikke hamle op med sidste års hele 37 premiere laks. Men rigtig flot alligevel. Forventningen om flere storlaks kunne man foreløbig næsten kalde indfriet med flere fisk omkring 10 kg og Frederiks på 11,5kg som dagens største. Men skulle der være tvivl blev den gjort til skamme dagene derpå.

Dagene derpå – Kæmpelaks  

Premieren blev afløst af weekend og det betød igen fyldte p-pladser. Men selvom det var som en slags andendagsgilde var der absolut ikke grund til at klage over serveringen, som nok ikke i antal kunne konkurrere, men til gengæld fejlede volumen ikke noget. 17.6. bød på adskillige flotte fisk men toppunktet leverede Pauli Johannesen med hele 15kg forsølvet skønhed. For nogle år siden hjalp Pauli sin far en af åens gamle kæmper, Kurt Johannesen med landingen af en af åens allerstørste fisk på ca. 19kg. Den 17.6. var rollerne byttet om, og Kurt kunne gøre gengæld med landingen af Paulis fisk – og sammen har de nok skabt en langtlevende fiskehistorie. Pauli fortæller om fangsten. ”Efter en god frokost fordelte vi os igen ved åen. Min far gik nedstrøms og min bror Sune lidt opstrøms ...jeg tog pladsen lige midt imellem. Vi havde ikke fisket længe, da jeg mærkede et lille puf til spinneren, ganske tæt ved egen land. Jeg lagde ud samme sted igen og da spinneren var lige nede foran mig, skete det. Laksen vendte på helt kort line og tog spinneren med fuld kraft, hvorefter den i et langt sejt træk gik 70m opstrøms. Sune og min far var hurtigt på plads og blev snart klar over, at det var en god fisk skønnet+10kg. Desværre havde laksen nu retning mod nogle grene i vandet, og vi besluttede os for at lægge pres på fisken for at få den nedstrøms. Det lykkedes og vi fik den næsten tilbage til udgangspunktet ...da så vi hele bredsiden, og vidste at de 10 kg langt fra var nok.. Endnu en tur på ca. 50 meter optrøms og laksen var ved at være træt. Efter ca. 20 minutter kunne min far løfte fisken af vandet. Hvilket fantastisk syn ...116 cm og 15 kg sølv liggende ved Storåens bred.Fisken blev taget på en FC. kondomspinner spinner, hvilket utvivlsomt vil glæde producenten Karsten Westermann meget – han mistede selv en helt ustyrlig fisk ved Idom Bæk. Paulis fisk var årets største laks i Danmark. Men den placering holdt kun til dagen efter. Hvor en anden dygtig laksefisker Ralph Eriksen gæstede åen efter nul-fiskeri ved Skjern Å. Det kom han ikke til at fortryde. Hans ormerig fristede en kæmpelaks ved Strovstrup. En hanlaks med krog kom på land og blev målt til hele 123cm og 18,6kg. Så man må sige der blev vished for Erling Gransgaards bemærkning ved premierestart om ,at der var storlaks i åen.

Et par anekdoter derudefra    

Bjarne Nielsen havde medbragt en køletaske, hvilket fik en kontrollør til at spørge, om det ikke var optimistisk – Bjarnes svar kan læses i fangstatistikken.   

En anden fanger Hans Salquist havde alle odds mod sig. Han fortæller: Kl. 0530 blev jeg afhentet på min bopæl af min mentor, Nelle. Han skulle indvi mig i et nyt fiskevand. Jeg fiskede selvfølgelig på en strækning, hvor jeg fik fortalt, der ingen fisk kunne fanges, men kl. 0745, var der hug. Fisken på 84cm blev landet under kyndig vejledning af min mentor.                                                                                                                                        Nogle måtte glæde sig over sociale oplevelser ”En dejlig oplevelse. Vi mødte fiskere fra Ålborg og København, så Storåen er meget populær.”

Status og Kvote

Storåen har taget den nationale lakseføring fra sæsonstart med 30 laks ved deadline 19.4. med de største fisk på 18,6kg, 15kg og 11,5kg, som modsvares af Skjern Å med ca. 25 laks med største fisk på 10,7kg. Storå-kvoten er blevet tappet med ca. 25stk fra den store kvote hvilket svarer til lidt mindre end en 1/3. Kvoten af smålaks er intakt.

---

Så de første sider i årets laksebog er skrevet – spændende at se hvor tyk den bliver og om du får spalteplads.