• Sammenslutningen ved StorÅ www.svstoraa.dk
  • Vi er et netværk af: Foreninger, lodsejere og konsortier med fiskeret i Storåsystemet.
  • Vores fælles mål er vandpleje. Det kan som her være nye stryg og gydebanker.

Storåen - Laksepremiere 2011

Laksepremiere Storåen

Poul Skovbjerg Jeppesen

Laksepremiere er noget man skal være med til - en højtid næsten som juleaften, dog vel vidende at der ikke er håndgribelige gaver til alle.
Vi var fire mand fra Østjylland, der drog vestpå for at deltage i festlighederne ved Storåen, som vi også gjorde det sidste år.

Først på formiddagen kunne vi parkere bilerne ved Hængebroen opstrøms Gryde Å. Til vores overraskelse var vi ene om pladsen. Vi var dog næppe kommet ud af bilen, før vi 100m borte på modsat bred kunne observere en fisker, der netop sendte sin spinner i vandet for sekundet efter at løfte den i vejret, og gav lyd fra sig, der klart indikerede, at der var fast fisk. Lars Hougård sprang af sted med fangstnettet Lidt efter var fiskerens attitude, at det nok var en gave der gerne måtte byttes.

Manden blev identificeret og genkendt som Steffen Toft - Formand for Bjerringbro Sportsfiskerforening, som var på sin ungdoms hjemmebane. Lidt efter lød de kontante meldinger på nedfaldslaks på ca. 85 cm taget i Steffens første kast ved åen. "Vi må håbe heldet holder" var Steffens bemærkning – men det gjorde det vist nok ikke, trods en ihærdig indsats.
Vi delte os i to hold, og gik hver sin vej – alle havde vi udset os FC´s kondomspinnere, som det våben der skulle gøre den afgørende forskel.
Nok var vi ene om P-pladsen, men alligevel viste det sig, at der var fiskere overalt - enkelte fiskede med orm, nogle få med flue, men lang flest glimtede med en spinner. I løbet af formiddagen dukkede stadig flere køretøjer op, så der var biler og folk nok, men ingen fisk. Mobiltelefoner kan skabe revolutioner, og ved åen er de hovedingrediensen i kommunikationen af den rygtedannelse, som er en del af premierekulturen – Og der var meldinger om enkelte nedfaldsfisk og en laks på 19,5 kg, som viske sig at være en upassende aprilsnar.

Vi havde en mobil-aftale med John Balleby fra HOF, der om nogen har fingeren på laksepulsen, men han var heller ikke leveringsdygtig i meldinger om den ønskede friske blanklaks.
Så status over frokostpakken var ikke opmuntrende – mange fiskere – få laks, men ingen friske opgængere.

Sidste år havde vinteren også været lang og hård, og billedet havde været det samme - kun få blanklaks havde haft yngledrift nok til at gå tidligt op i åen. Og kun en enkelt af dem fik jordforbindelse takket være Frederik Iversen, som havde fristet den med en kondomspinner. Vores lille gruppe mødte ved den lejlighed fangeren, som generøst inviterede til en højtidsskål med en fin 12 år gl whisky, mens vi beundrede det ca.9kg blanke vidunder.
Frederik er ikke hvem som helst når det handler om laksefiskeri. Han står for landingen af rigtig mange af slagsen hvert år i det vestjyske. – og også i 2009 blev det til en premierelaks
Så når alt andet havde svigtet, så kunne Frederik måske også for 3. år i træk levere premierevaren.
Det måtte en mobil – opringning afklare. Efter lidt tekniske problemer var forbindelsen klar. Og det lidt friskfyragtige spørgsmål sendt af sted "Hvad så Frederik , du har vel fået en blanklaks på land --- Jo, det havde han da. Jeg blev lidt tvivlende mundlam. Mindst 100 mand var i gang med forsøget. For Frederik lykkedes det sidste år, og nu igen. "Ja, det er ingen aprilsnar bedyrede han – dødsfald, sygdom og premierelaks laver man ikke aprilsnar med."
Vi aftalte at mødes ved Buur Bro. Vi kom først til den tætpakkede p- plads, og fik en melding om en laks på 93 cm, som fangeren var meget stolt over, men som efetre nogles udsagn var en nedgangslaks. Og Kim Busk kunne fremvise en uheldig kroget blank nedgangsørred på ca. 65cm.
Så dukkede Frederik og makkeren op – uddelte håndtryk, og åbnede bagageklappen, hvor en blank skønhed på ca. 8 kg åbenbarede sig, fanget på en grøn FC kondomspinner mellem Gryde å og Idom bæk. Som det nu næsten var blevet tradition, blev den 12 år gamle Glenfiddick whisky fundet frem, og vi fik skålet, snakket og sagt behørigt tak for syn og whisky med et stort smil, mens hjernen leverede overskriften "Same precedent as last year"
Vi fik en indsprøjtning af optimisme, som vi brugte ved strækket omkring Vemb Kirke
Her var fiskepresset beskedent, selvom vandet så indbydende ud. Et par unge fluefiskere havde fået et par pæne grønlændere på tasken, men laks var ikke observeret.
Vi fordelte os to og to over strækket, men kort tid efter var min makker Max Thomsen forsvundet langt op af åen, mens jeg gjorde mit bedste i nærområdet for at friste de blanke skabninger. Efter 1½ times ihærdig spinner-servering, var min gnist ved at være udbrændt, og det blev til et læn op ad kirkegårdsmuren udsat for solen lune forårsstråler. Langt ude over engene kom Thomsen også retur – noget tungt gående – og med god grund. Få minutter senere kun en synlig stolt fisker pakke netposen ud med 93cm strålende blank laks på 7,7 kg. den var også faldt for en rød/gul FC-spinner,
så endnu en jubeldans, og så en længere beretning om en dramatisk fight med både laks, grøde og et fejlslagent landingsforsøg, inden fangstkrogen var rigtig anbragt og fisken blev bragt på land.
Max er ikke ukendt med laksefangster – 6stk fra Gudenåen i år, men alle nedgængere – så også han var forberedt. Så da gruppen var samlet blev whiskyen fundet frem, og i ly af kirkegårdsdiget blev det til en lille fest, inden vi sagde farvel og tak til en smuk å for en god oplevelse, og denne gang ovenikøbet en blank naturens gave.