• Sammenslutningen ved StorÅ www.svstoraa.dk
  • Vi er et netværk af: Foreninger, lodsejere og konsortier med fiskeret i Storåsystemet.
  • Vores fælles mål er vandpleje. Det kan som her være nye stryg og gydebanker.

Storåen - Laksepremiere 2014

Poul Skovbjerg Jeppesen

Premiere beretning

Dagen er kommet – laksepremieren i de vestvendte åer – et absolut højdepunkt i vores fiskeverden. "Gud mildner luften for de klippede får", men han har også taget os under sine vinger. En mild vinter og ditto forår har udløst fantastiske ørredfangster ved kysterne og flere åer – og mon ikke også det skulle komme til at gælde laksefiskeriet, også selv om andre forhold gør sig gældende.

Prolog

Bilen er startet i det østjyske og får kurs mod Storåen –og der står laksepremiere med store overskrifter i bevidstheden. Indholdet er Max Thomsen og undertegnede, som de sidste 6år har gjort det til en tradition at stå ved Storåens smukke bredder og være med til premierefestens stemning, og håbe på at vi er dygtige /heldige nok til at tilhøre det mindretal, som kan bære (gerne slæbe)en laks hjem over skulderen. Og der er god grund til en pæn optimisme. Årets vejr har efter al sandsynlighed sendt flere laks lidt tidligere op i åen. - Sådan går snakken undervejs, og da Gudenåen krydses gøres der lige status over det lakseår, som for længst er startet her, og har vist pæne takter. Sidste år var premieren ikke noget overflødighedshorn, med blot 7 friske laks på land, men de næste dage bidrog dog med fisk på op til 15kg, og som flere bemærkede var det fint at få kvoten fordelt over en længere periode. Vores premieretradition rummer hvert år midt på dagen en mødeaftale ved Bur Bro med Frederik Iversen og fiskemakker Martin Oehlenslager. Frederik har hvert år har været leveringsdygtig i premierelaks – med undtagelse af sidste år, hvor han måtte nøjes med nærkontakt med en enkelt der slap. Til gengæld fik han tre året før. Det bliver spændende at se, om han kan levere i år med det statistiske pres der hviler på ham. Vores eget premiereudbytte begrænses til en enkelt laks til Max i 2010. Strategien bliver lagt undervejs- hvor skal der fiskes. HOF´s 20km lange stræk rummer muligheder overalt, men der er hotspots især i Zone 3, der giver de bedste fangstmuligheder, men som selvfølgelig også trækker de fleste fiskere. Så vi vælger det smukke stykke højt oppe i åen ved Nipsbjerg, der plejer at være tyndt befolket , men også ud fra en ide om, at vejrforholdene nok har sørget for at fiskene er nået helt herop. Alle grejmuligheder er til stede, men vi har valgt spinnestangen og med en vægtig kondom spinner, der skal fiskes på tværs hen over bunden. Og så bruger vi Frederiks mantra "kom over noget Vand".

Så er vi tæt å

Så kører vi ad den lange grusvej P- Nipsbjerg. Vi føler os næsten i ingenmandsland – men det var der ingen grund til. Troen på, at vi var de første ,der mødte op en frostklar morgen kl 6 fik et skud for boven. På pladsen holdt i forvejen 6 biler – en rigtig mavepumper, som sendte os til tælling et par minutter inden vi bestemte os for at blive. Vel havde vi regnet med mange til premieren, men dette stræk plejer at være et af de mindst besøgte sæsonen igennem – det bekræftede et par andre nyankomne, som havde valgt stedet af samme grund. Det blev til lidt snak på P-pladsen inden turen gik ned mod det forjættede vand. Det så noget grumset ud på afstand, men ved nærmere eftersyn var der en fin sigtbarhed, og vandhøjden lidt over normalt- så rigtigt fint - fiskene ville ikke være lette at skræmme. Og foroven steg en smuk sol i horisonten, og sørgede hele dagen for, at det absolut ikke blev noget lyssky foretagende.

Rent spin

Spinnestangen var monteret med kondomspinner i gul pog orange. Det er et stort stræk, så der var alligevel god plads. Vi gik hver til sit, og så kunne fiskefesten begynde. Og de næste to timer blev der trukket gennem stryg og sving, men det havde ingen effekt på de sølvblanke, hvis de overhovedet var der. Lidt snak på returen gav ingen grund til optimisme – ingen havde hidtil mødt laksen. Så en fin fluefanget fisk på 7,5 kg fra en medfisker – fanget i Karup Å for et par dage siden var eneste fiskehistorie - lige indtil vi næsten var tilbage. Her var et mindre sammenløb om Jakob Larsen- og han kunne fortælle om en laks taget lige neden for P-pladsen – et sted, som vi ikke mente var godt nok til laks! 84 smukke cm til Jakob, der også som prof. vandløbsrådgiver havde været stærkt involveret i HOF´s store vandplejearbejde. Tilbage ved P-pladsen, der nu var forsynet med 10 biler. Så vi måtte videre. Det blev P ved Augusta, som også var godt befolket. Vi blev mødt af Ole Møller som havde været ved åen, men helbredet kunne ikke rigtig klare det. Og det er svært, at misse en premiere, selvom man har haft over 40 af slagsen. Vi fik en briefing om en laks der 2 gange havde gjort opmærksom på sig selv lige neden for. Tak for det Ole og god bedring. Smukt vand fandt vi, Et lille smæk til Maax spinner, måske var det "Oles fisk" men ingen andre forsøgte sig . Men Torben Høj Nielsen, (redaktør af HOF´s klubblad) som vi også havde mødt ved Egebjerg, kunne fortælle om en mistet laks på wobleren, (han fik bonus senere) Lidt senere fandt vi Anker Ravn i et mindre selskab – også han kunne berette om en, der blev derude. Erling Gransgaard – tidligere banemand for laks på + 19kg og 16 kilo kunne vise et frisk billede af Søren Åby, der tidlig morgen kun fik 5 kast før hans kvote var brugt. Kl 11. ringede telefonen – og Frederik kunne fortælle, at fiskemakker Martin havde fanget en laks kl. 8, og at han selv ventede t til kl 8.05.med at bringe en på land.- Whiskyen ved Bur Bro var sikret - vi skulle mødes til middag. Premiereforventningerne ikke vores personlige, men generelt havde vi sat til 20laks – nu var vi vist på vej.

Bur træf

Bur Bro er et premierecentrum - der var mange biler og ditto fiskere . Der var godt gang i grillen, men fisk var der ingen af før Martin og Frederik dukkede op. Det blev næsten et gisp da bagagerummet blev åbnet. To forsølvede skønheder på 7,5kg til Martin og et rent vidunder til Frederik på + 11kg var linet op. Begge taget på kondomspinnere. Frederik havde gjort det igen – efter en enkelt "overspringer" sidste år. Noget af en præstation. Efter sølvglimtende fotos blev der dækket op til whisky-skål ved bordet, og som altid udviklede det sig til et større selskab og en masse hyggelig fiskesnak. Søren Åby ankom også, og kunne præsenter sin flotte fisk på 8-9kg. Rygterne om en +14 kg gik, men kunne ikke verificeres.

Spændingstom finale

Der var fisketid endnu, og nu havde vi set, at der var fisk i åen, så vi sluttede af ved Vemb Kirke, hvor makker Max for et par år siden kunne gå den tunge gang med 8 kg over ryggen – men det kunne hverken han eller jeg i år. Vi sluttede festen midt på eftermiddagen, og drog den desværre lange tur østpå. Hjemturens vigtigste emner handlede om, hvornår vi kunne komme afsted igen, og hvad vi kunne gøre for at optimere vores fiskeri, så vi også kom på podiet. Og tanken om det, blev ikke mindre da meldinger om premierens totalfangst dagen efter klatrede over 30laks. Fantastisk flot. Vores drøm blev ikke materialiseret, men selvom gaven udeblev, blev det en rigtig fin dag, som giver anledning til en tak til de højere magter for en smuk natur, og tak til de af jordens folk der har forvaltet den, så sådan et fiskeri igen er blevet muligt.

Dagen derpå

Rygtet om en 14 kilos laks blev verificeret – banemand var Torben Frost, som hentedede den i zone 3, hvor den lod sig friste af en orm. Selv om mobilen rundsender meget på premieredagen, får vi ikke det hele med – slet ikke. Da regnebrættet blev gjort op dagen efter, nåede tallet over 31 premierelaks – et fantastisk resultat, som overgik vores i forvejen høje forventninger på 20 laks. Torbens 14 kg blev højdepunktet. Frederik var ikke alene om de 11kg. Det tal måtte han dele med Henning Jensen. Derudover var der en enkelt mere der rundede10 kg, og resten var mellemlaks, som prognoserne også havde spået ville være i klart overtal, og som naturen havde briefet os om med efterårets mange smålaks. Alle var de smukke blanke fisk. Langt de fleste blev hentet i zone 3 og 4, og kun ganske få på de yderste stykker, sådan som tendensen plejer atvære, for så at blive byttet om når sæsonen går på hæld. Hele spektret af det sædvanlige grej er blevet udnyttet. Der er en jævn fordeling af fluefangede og fisk taget på spin, enkelte (den største) på orm, og flere end vanligt på wobler.

Det var 1. kapitel af det der allerede er et lakseeventyr - 2014.